,,Človek má toľko sociálnych ja, koľko je rozdielnych skupín ľudí, na ktorých názore mu záleží. Vo všeobecnosti platí, že každej z tých skupín ukazuje inú stránku vlastnej osobnosti.”  William James

Súhlasíte? Nebolo by ideálne vychutnať si život s jedným autentickým ja, ktoré by neovplyvňovalo to, s kým a v akej situácii sme? Keď Carl Gustav Jung pred desiatkami rokov pokladal základy typológie osobnosti vychádzajúcej zo vzťahu k prostrediu, ani len netušil, že ako to bude vyzerať v 21. storočí. Asi (určite) to malo niečo do seba, keď nás aj dnes zaujíma, ako sa správame a skúmame hlavne prečo. Pre mňa osobne je táto typológia jedným zo základných pre lepšie porozumenie svetu a tým, ktorí ho tvoria.

O 5 minút prejav pred veľkým publikom a žalúdok zovretý ako nikdy, roztrasený hlas pri argumentácii v skupine, panika zo zoznamovania sa s novými ľuďmi… Napadne vám to, keď vás požiadam o to, aby ste si predstavili introverta? Po dlhšom uvažovaní, možno aj za pomoci googla by ste našli ďalšie charakteristiky, ktoré bez pochyby ľuďom s introvertnejším typom osobnosti prislúchajú. Introverti sú z každej strany radení k tým, ktorých bohatosť vnútorne prežívaného sveta častokrát odtŕha od spoločenského diania a medziľudských kontaktov a väzieb, jednoducho si častokrát vystačia aj sami, alebo uprednostňujú stabilný okruh menšieho počtu priateľov. Niekto by možno napísal, že sú vlastne nespoločenskí. Našli ste sa v opise introverta? Odľahlo Vám, že nie? Nuž, asi Vás sklamem, ale v každom z nás je namixovaný aj tento typ osobnosti a sama si dokonca myslím, že čím viac introverta, tým lepšie. Dajte mi chvíľku a ja Vám to objasním. 🙂

Žiadne delenie nie je len čiernobiele, a teda ani v tomto prípade nie ste vyhradený len jeden typ správajúci sa len jedným spôsobom. Resp. je zbytočné určité charakteristiky a prejavy správania prisudzovať len určitému typu osobnosti. Introvert nie je len ten, ktorý celý život prežil v laboratóriu nad výskumnou dilemou s minimom komunikačných interakcií a extrovert nie je len ten sebavedomý šašo, ktorý dá prejav pred tisícovým publikom ľavou zadnou. Možno niekedy to, čo na nás pôsobí extrovertne je len výsledkom intenzívnej práce introverta, aby zvládol nároky, ktoré konkrétna udalosť vyžaduje.

Svet potrebuje introvertov

Ak sa budeme pozerať na introverta len ako na človeka s osobnosťou, ktorá je v niečom pre momentálny spoločenský ideál nedostatočná, ochudobníme len sami seba. Prečo? Pretože svet potrebuje introvertov. Za veľkými objavmi, posunmi spoločnosti vpred ale aj možno za vašou pozitívnou zmenou v živote stojí práve introvert. Parafrázujem názov skvelej knihy o introvertoch od Susan Cane- práve to, že žijeme vo svete, ktorý mnohokrát nedopustí chvíľku ticha, je výzvou nielen pre extrovertov, ale aj pre početný zvyšok populácie. Jedna z reakcií, ktorými človek odpovedá na podmienky, v ktorých žije, je práve adaptácia. Jednoducho povedané zvyknete si správať sa určitým vzorcom správania a akoby prijmete situáciu za svoju. Z krátkodobého hľadiska to je v poriadku, no chceli by ste žiť celý život spôsobom, ktorý vás stojí viac námahy, ako vám prináša radosti? Ak hovoríte v živote stále a veľa, spadnete do škatuľky ukecaných, ak však hovoríte menej, venujete pozornosť sebe, okoliu a ostatným, začína sa miska váh introverzie nakláňať zase k Vám. Je to zlé? Vôbec nie. Som rada, že sa postupom času na to prichádza. Hoci častokorát ten bohatý vnútorný svet nie je jednoduché na prvýkrát identifikovať ako prínos, dajte tomu šancu. Zmienku o extrovertoch nájdete vo vyhľadávačoch približne na 4,5 milióne stránkach, o introvertoch je to trikrát viac. Príde mi to ako paralela, že o introvertoch je toľko písané. Rovnako ako aj oni sami veľmi radi dávajú svojim myšlienkam textovú podobu. Introverzia je len iný prístup k životu hodný obdivu a rešpektu. Veď introvertov je takmer polovica. 🙂

Uplatnenie introverta. Prečo nie?

Keď si pozriete požiadavky budúcich zamestnávateľov na kandidátov o veľkú väčšinu pracovných pozícií, nájdete tam charakteristiky predovšetkým extrovertov, mali by ste byť komunikatívny, mať veľmi dobré prezentačné zručnosti, byť flexibilný atď. Kvality ako rozhodnosť, zameranie na detail, empatia sú vidieť zriedkavo. Samozrejme, nie je pracovná pozícia ako pozícia, ale na druhej strane mať v človeku troška introverta nie je absolútne na škodu. Tak dovoľte, aby váš vnútorný introvert dodal životu ten správny šmrnc. Bohatosť vnútorného sveta a nevšedné spôsoby vyjadrenia neraz môžu zvýšiť kvalitu tohto podnetmi preplneného sveta, v ktorom všetci existujeme.

Nech teda nehovoríme len všeobecne, ale spomeniete si na pracovnú poradu, kedy dostal priestor na prejavenie názoru aj nenápadný a zväčša mlčiaci kolega? Predpokladám, že to stálo zato a nebolo to len tliachanie do vetra. Menšia reaktivita kolegu vytvorila priestor na zamyslenie sa a zváženie všetkých rizík. Za kým sa pôjdete poradiť, keď budete stáť na prahu dôležitého rozhodnutia? Všeobecne máme tendenciu vyhľadávať v takýchto situáciách tých, ktorí nás vypočujú s pokojom Angličana a zvážia všetky uhly pohľadu, ktoré už my nevidíme. Preto si osobne myslím, že namiešať akékoľvek tímy pracovné či aj tie nepracovné je dobré v určitom pomere, aby tam bolo z každého rožka troška.

Ale čo partnerské vzťahy?

Svet sa nevie dohodnúť, či sa tie protiklady skutočne dlhodobo priťahujú, alebo je to len krátkodobé a nakoniec sa budú odpudzovať. Vo všetkom ide o komunikáciu. Ak je pre vás ten druhý partner príliš hlučný a vy potrebujete ticho, analyzujte to a porozprávajte sa a nájdite ten kompromis, ktorý vám prinesie príjemné spolužitie. Ak chce byť jeden každý piatok vonku a druhý by radšej ostal doma, dohodnite sa na nejakom pomere, schodnom pre oboch a tiež na zložení, v ktorom budete tráviť svoj čas. Nech je ako sa hovorí vlk sýty aj ovca celá. Z rozhovorov z rôznorodých partnerstiev mi vychádza, že to, čo si zvyčajne vážime na tom druhom je to, čo možno my sami nemáme a zároveň obdivujeme, a tak sa nedivte, že pre partnera, ktorý miluje byť stredobodom pozornosti, je práve vaša schopnosť zvážiť pre a proti a rozhodnúť sa, alebo schopnosť triezvo zhodnotiť investíciu priam neodolatelná. Alebo páni, ktorí možno pri spoločnej večeri s priateľmi nie ste iniciátorom komunikácie, nechajte aby vás vaša partnerka milovala pre pokoj, ktorý do života dokáže vniesť.

Nech už naberáte nové sily v dave ľudí či v prítmí a za zvuku pokojnej hudby, nechajte vyniknúť svoju jedinečnosť, je veľa ľudí, ktorí to ocenia. Kedysi koloval vtip, že každá brunetka potrebuje svoju blondínku, ja to s humorom nemyslím, keď poviem, že každý extrovert potrebuje svojho introverta. Jednoducho si dovoľte byť tým, kým naozaj ste.

PS: Viete kto bol krkom, ktorý otáčal hlavou prezidenta F. D. Roosevelta? Jeho manželka Eleanor, introvertka, ktorej vnútorná sila, myšlienky a aktivity zmenili svet.